Future Meetings PDF Print E-mail

The North American Clinical Dermatologic Society

The 55th Annual Meeting

 

Panama City, Panama

1/28-2/2/14

 

Havana, Cuba

2/2-2/9/14

 

 Pre Meeting Tour

Columbia

 

COURSE INFORMATION

COURSE DESCRIPTION

The North American Clinical Dermatologic Society hosts an educational program with sessions that feature a variety of important topics for the practicing Dermatologists. Sessions will cover the latest update on procedural and medical dermatology with a focus on how this information can be used in an everyday dermatology practice. Excisional surgery with innovative reconstructive repairs for the general dermatologists will be presented and other topics of interest to individual dermatologists will be discussed comparing how dermatologists diagnose and treat patients with similar diagnoses in the United States and in other countries.

WHO SHOULD ATTEND

The target audience is the practicing dermatologist and dermatology residents who are interested in updated general medical and procedural dermatology.

COURSE OBJECTIVES

Upon completion of this program participants should be able to:

 

  • Identify, compare and contrast Dermatology as it is practiced in the United States and in other countries as it relates to ethical and clinical aspects of treating commonly occurring dermatologic disease such as acne, psoriasis, blistering diseases, eczema, cutaneous neoplasia and skin carcinoma and how it affects different ethnic cultures.

 

  • Identify and distinguish the unique aspects of procedural dermatology that relate to the everyday                                       practice in the United States. At the end of this activity the physician should be able to integrate this information for use in the everyday practice of dermatology in the United States.

 

  • Understand and apply information from the review of medical literature to every day practice as it relates to dermatology. The participant should be able to assess and interpret new information from non-dermatologic literature and translate this information as it applies to common dermatologic diseases.

 

  • Assess patient needs for the use of new biologic agents for dermatologic disease. Evaluate patient needs and requirements for biologic agents and properly use the agents appropriately for a given disorder in individual patients.

 

  • Recall and apply information from other specialties e.g. ophthalmology, radiology and pathology as it relates to dermatology.

 

  • Identify and understand various issues concerned with patient safety and risk management so as to prevent medical errors related to dermatology

 

ACCREDITATION

This activity has been planned and implemented in accordance with the essential areas               and polices of the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME) through the joint sponsorship of Med Chi, The Maryland State Medical Society and The North American Clinical Dermatologic Society. Med Chi is accredited by the ACCME to provide continuing medical education for physicians. Med Chi designates this live educational activity for a maximum of __ AMA PRA Category 1 credits. Physicians should claim only the credit commensurate with the extent of their participation in the activity.

 

CREDIT DESIGNATION

The North American Clinical Dermatologic Society‘s Annual Meeting is recognized by the American Academy of Dermatology for 19.5 Category 1 CME Credits and may be used toward the American Academy of Dermatology’s Continuing Medical Education Award. AAD Program # 279100.

DISCLOSURE AND CONFLICT OF INTEREST RESOLUTION

All conflicts of interest of any individual(s) in a position to control the content of this CME activity will be identified and resolved prior to this educational activity being provided. Disclosure about provider and faculty relationships, or the lack thereof, will be provided to learners.

ACCOMODATION INFORMATION

PRE MEETING-PANAMA

HOTEL BRISTOL BUENAVENTURA

San Francisco, Vía Porras y Calle 3ª Miguel Ángel Paredes. Plaza Fidanque, Local 6, Planta Baja.
+305.704.7955 USA | (507) 396.7777 PANAMA | 1-866-978-0588

 

OFFICIAL MEETING 1/29-2/5

PANAMA CITY, PANAMA

TRUMP HOTEL

Calle Punta Colón ,

Panama City, Panamá 0833-00321

507.215.8800

 

HAVANA, CUBA

MELIA COHIBA HOTEL

Av. Paseo e/ 1ª y 3ª, Vedado, Ciudad de La Habana, Cuba.
Tel: (53-7) 833-3636
Fax: (53-7) 834-4555

 

 

TRAVEL RESERVATIONS

Reservations can be made by calling Kris Wilkerson at AAA Vacations 800 221 7181

SPECIAL NEEDS We encourage participation by all individuals.  If you have any special needs, please contact Kris Wilkerson at AAA Vacations 1-800-221-7181 or Dr. Anthony Benedetto, D.O Scientific Program Director 1-610-623-5885.

2014 SCIENTIFIC SCHEDULE

Wednesday January 29

Trump Hotel

Panama City, Panama

8:00-12:00pm

8:00 Jim Stewart- Wound healing a practical approach-30 minutes

8:30 Catherine Ramsay-Hidradenitis Suppurativa-30 minutes

9:00 Richard Spielvogel- Dermatopathology update-30 minutes

9:30 Steven Kossard-A Retrospective-defining different dermatological diseases-60 minutes

10:30 Coffee break-15 minutes

10:45 Norman Levine-Melanoma: Diagnosis and Surgical Treatment-45 minutes

11:30 Elizabeth Abel-History of Psoriasis treatment: what have we learned over the years?-30 minutes

12:00 Adjourn

 

Friday January 31 (leaving for tour at 12:30)

Trump Hotel

Panama City, Panama

8:00-11:30am

8:00 Jim Stewart-Medical treatment of difficult to treat Basal Cell Carcinoma’s-30 minutes

8:30 Anthony Benedetto- -30 minutes

9:00 Glenn Sterling-Dermatologic problems seen in South Florida--30 minutes

9:30 Steve Stone-30 minutes

10:00 Mark Valentine- Conserving the written heritage of Dermatology-30 minutes

10:30 Coffee break-15 minutes

10:45 Stuart Brown-Therapeutic hotline-45 minutes

11:30 Adjourn

Saturday February 1

Trump Hotel

Panama City, Panama

9:00-12:00pm

9:00 Richard Spielvogel and Dr. Arosemena (or Dr. Miller) Brief welcome and introduction-5 min

9:05 Jose Manuel Rios-Cutaneous Parasitic Infections in Panama: 30 minutes

9:45 3 resident case presentations (diagnoses at time of presentation or in program)-30 minutes

10:15 coffee break with snacks-30 minutes

10:45 4 resident case presentations-45 minutes

11:30 Charles McKeever-Panamanian Dermatology and healthcare in Panama-45 minutes

12:15 Time for questions-15 minutes

12:30 Jim Stewart, Anthony Benedetto, Richard Spielvogel-Adjourn

 

Tuesday February 4

Melia Cohiba Hotel

Havana, Cuba

9:30-12:30pm

9:30 Richard Spielvogel-Interpreting pathology reports for Malignant Melanoma, Actinic Keratosis and Squamous Cell Carcinoma’s- 30 minutes

10:00 Anthony Benedetto – Micrographic Surgery for skin CA as developed by Fred Mohs, MD – 30 minutes

10:30 coffee break-30 minutes

11:00 Vera Price- Managing female pattern hair loss: from minoxidil to androgen blockade: what works?-30 minutes

11:30 Carlton Ralph Daniel- How the nails solved 2 murder cases and the nails and candida-60 minutes

12:30 Adjourn

 

Wednesday February 5

Melia Cohiba Hotel

Havana, Cuba

9:30-12:30pm

9:30 Prof. Alfredo Abreu-Dermatology in Cuba-25 minutes

9:55 Prof. Fernanda Pastrana-Leprosy in children-25 minutes

10:20 coffee break-15 minutes

10:35 Prof. Olaine R. Gray-Incidence of skin cancer in Cuba-25 minutes

11:00 Prof. Edelisa Moredo, Fernanda Pastrana, Marilyn Fleites-Clinical case presentations-25 minutes

11:25 Prof. Maria del Carmen Seijas-Linear dermatosis of childhood-25 minutes

11:50 Prof. Sonia E. Collazo-Mycosis fungoides: atypical variants-25 minutes

12:15 closing remarks

12:30 Adjourn